spring

Den senaste tidens händelser i anslutning till olika boenden för ensamkommande flyktingbarn har uppmärksammats i media. Det går nog ingen förbi. Inte heller oss på USV. Vi försöker prata om läget på ett nyanserat, medvetet professionellt sätt och använda oss av den kunskap och de rutiner vi har.

Vi har på alla våra enheter särskilt uppmärksammat och gått igenom våra hot- och våldsrutiner som innehåller riktlinjer och handlingsplaner på flera nivåer: dvs. om något har hänt, om en situation trappas upp och riskerar att förvärras och förebyggande metoder och strukturer. Vi har bra rutiner för att jobba på alla nivåerna och är särskilt glada för de utbildningsinsatser vi genomfört: Samtal med ensamkommande barn med Marie Balint, MI- motiverande samtal med Christina Näsholm och framförallt, den senaste med Bo Hejlskov om lågaffektivt bemötande.

Det lågaffektiva bemötandet och metoder kopplat till detta förhållningssätt är till stor hjälp för att undvika, samt hantera allvarligare konflikter. Det är viktigt att hålla samtalet levande om förhållningssätt och metoder och att kollegor och ledning ger stöd till varandra i arbetet!

Under våren drar vi igång nästa utbildningsinsats. En intern systemisk behandlingsassistentutbildning parallellt med en ledarskapsutbildning (för samordnare och föreståndare). Den kommer att skräddarsys för USV. Utbildare är Lars Westerström, specialist i barnpsykiatri och familjeterapeut.

Planerna för vår årliga skidresa är i fullgång. Detta år åker vi till Sälen.
Samtidigt gläds vi åt mer dagsljus och att se de första lökarna sticka upp sina blad i rabatterna!
Ha det bra i den annalkande vårsolen!